Potopisna predavanja


 

‣PREDSTAVITEV

Pozdravljeni. Z nekaterimi se že dobro poznamo, a vseeno naj se predstavim: moje ime je Matej Košir, po izobrazbi sem univerzitetni diplomirani geograf, hkrati sem pa tudi svetovni popotnik. Fotografiranja sem se učil pod okriljem priznanih fotografov, in sicer Arneta Hodaliča in Iztoka Bončine. Do danes sem imel tudi nekaj samostojnih fotografskih razstav in multimedijskih predstavitev, sodeloval sem na skupinskih razstavah v preddverju podjetja Lek in Krka, na Jakopičevem sprehajališču v Ljubljani ..., hkrati pa so nekaj mojih fotografij in reportaž objavili tudi v različnih revijah: National Geographic Slovenija, National Geographic Popotnik, Delo, Adria Airways In-Flight Magazine, Gea ... Naj omenim, da je leta 2010 moja fotografija zmagala tudi na letnem natečaju revije National Geographic Slovenija, izkupiček prodane fotografije pa je šel v dobrodelne namene; omenjena fotografija je bila v dobrodelni dražbi prodana za rekordnih 1.700 eur.

Po vsakem svojem potovanju pripravim zanimivo potopisno predavanje in do danes sem imel že več kot 350 potopisnih predavanj po različnih šolah, knjižicah, društvih in različnih ustanovah po vsej Sloveniji. V okviru kakšnega šolskega predmeta (npr. geografija) ali pa ob kakšni drugi priložnosti vam lahko ob fotografijah, tradicionalni glasbi, predstavitvi spominskih predmetov, morda ob pokušini tropskega sadja predstavim spodaj omenjene države in tako učencem in vam geografsko in kulturno približam posamezno deželo.
Vsako moje predavanje so poslušalci pozorno spremljali in bili na koncu izredno zadovoljni. Običajno so bila predavanja ocenjena kot fotografsko in vsebinsko izredno zanimiva, nemalokrat pa so obiskovalci izjavili, da je bilo konkretno predavanje najboljše od vseh, kar so jih videli do takrat. Na svojih predavanjih ob fotografijah in tradicionalni glasbi predstavim glavne značilnosti države in seveda pripetljaje, ki dajo potovanjem zagotovo poseben pečat. V vseh letih osebnih potovanj in fotografiranja sem si pridobil kar nekaj izkušenj in prepričan sem, da vas in vaših gostov s svojimi potopisnimi predavanji ne bom razočaral.

Kaj več o mojih predavanjih si lahko preberete tudi na internetni strani: www.potopisna-predavanja.si


‣TIBET - STREHA SVETA

Potovanje z vlakom po najvišje ležeči železniški progi na svetu od Pekinga do Lhase in nato nadaljevanje poti po čudoviti tibetanski planoti pod najvišjo goro sveta Mt. Everest je zagotovo skrita želja vsakega pravega popotnika. Vabim vas na mistično potovanje z vlakom od Pekinga do Lase in še naprej z manjšim avtobusom po strehi sveta med številne budistične samostane v samo osrčje veličastnega Tibeta - vse do baznega tabora pod Everestom, kjer se odprejo čudoviti pogledi na osemtisočake in neskončna prostranstva Himalaje. Potovanje sem zaključil v prestolnica Nepala - Katmanduju, kjer sem si ogledal pomembne znamenitosti mesta, ki je zaradi svoje čudovite arhitekture pod zaščito UNESCA.


‣INDIJA IN NEPAL / WELCOME TO INDIA

Pravijo, da Indijo, ko jo prvič obiščeš, lahko le vzljubiš ali zasovražiš, se ponovno vrneš ali pa si prisežeš, da te ne bo videla nikoli več. Za Nepal pa pravijo, da te s svojo čudovito naravo in preprostimi domačini tako zasvoji, da bi se v to preprosto državo pod vznožjem Himalaje kar vračal in vračal in se je nikoli naveličal. Sprva bomo prileteli v glavno mesto Indije, nato pa se bomo podali na občudovanje enega izmed sedmih čudes sveta, slavnega spomenika ljubezni Tadž Mahal. Se za začetek nekoliko odpočili od kulturnega šoka v nacionalnem parku Ranthambore, za katerega pravijo, da je v njem največja verjetnost videti bengalskega tigra v svojem naravnem okolju. Nato se bomo podali naprej proti puščavskemu Radžastanu in se najprej ustavili v mestecu Jaipur, si ogledali nekdanjo rezidenco, slavni Amber, se zapeljali še do meke popotnikov Puškarja ... Z domačini bomo v tradicionalni vasici praznovali največji hindujski praznik Diwali, se s kamelami podali na treking po puščavi Thar, občudovali mestece Jaisalmer, ki s svojimi ulicami in peščeno trdnjavo spominja na čase iz 1001 noči ... Za konec pa bo sledilo še najbolj sveto mesto Hindujcev, nepozabni Varanasi, treking pod sveto goro Machapuchare v Nepalu in seveda nekaj relax dni na prečudovitih Andamanskih otokih, na katerih si želiš, da bi se čas kar ustavil. Vas zanima ali sem Indijo in Nepal vzljubil, morda zasovražil?


‣15.537 km ... ČILE + BOLIVIJA + ARGENTINA

Razdalje v Južni Ameriki so res gromozanske, toda v slabih treh mesecih potovanja v najlepšem spominu zagotovo ostane kopanje v gejzirjih na višini 4.300 m, vožnja po največjem slanem jezeru na svetu in sicer na strehi razmajanega jeepa, vzpon na delujoči vulkan Villarrica, sprehodi po 20 km dolgi peščeni plaži, 4.000 let stara drevesa, rafting po reki Futaleufu, dežela pustolovščin – Patagonija, obisk mesteca Ushuaia na koncu sveta, nogometna tekma v Buenos Airesu, kjer 70.000 navijačev celo tekmo prepeva, in še marsikaj…


INDONEZIJA / OD BALIJA PREKO LOMBOKA DO FLORESA IN DA SKRIVNOSTNEGA SULAVEZIJA

Vrhunci mesečnega potovanja po Indoneziji so zagotovo 9 milijonska prestolnica Jakarta, hindujski Bali, nastop tradicionalnih balijskih plesov, pokušina kave Luwak-le kaj je to, obisk skrivnostnega pokopališča etnične skupine Trunyan, nepozabni otok Gili Air in podvodni ribolov z domačinom, dvo-dnevni vzpon na vulkan Rinjani na otoku Lombok, iskanje strupenih varanov v nacionalnem parku Komodo, tradicionalni in skrivnostni Sulavezi, edinstvena pogrebna slovesnost s tradicijo, ki odraža mešanico žalosti in premoženja, žrtvovanje številnih bivolov in prašičev, treking in spanje pri prijaznih domačinih, nepozabni podvodni svet otokov Togians, kjer si želiš, da bi se čas kar ustavil,…


‣FILIPINI / SKRIVNOSTNA DEŽELA PRIJAZNIH LJUDI

Predavanje o: prijaznih domačinih, zabavi v ''Penthouse-u'' v luksuzni četrti Manile, karaokah, vožnji na strehi jeepney-a, žrtvovanju ''bafalota'', plemenskih vojnah in poslednjih lovcih na glave, zaljubljenem domačinu, pasjem mesu za malico, najstarejših riževih terasah na svetu, ''La Nina'' efektu, reševanju jeepney-a iz jungle, deviških plažah, poskusu kraje pri šefu policije, petelinjih bojih, transvestitih, naravnih toplicah pod zvezdami, …


‣MJANMAR / POZABLJEN RAJ

Na svetu zagotovo ni dežele, ki bi imela toliko čudovitih budističnih templjev, kot jih ima Mjanmar in zato ni naključje, da jo imenujemo tudi dežela tisočerih pagod. Dežela, ki je bila desetletja izolirana od zahodnega sveta je ohranila neverjetno naravno in kulturno prvobitnost: čudoviti in prijazni domačini, bogata kulturna dediščina, globoka predanost naukom budistične vere, neokrnjena narava … je le nekaj razlogov zakaj sem se odločil za potovanje po Mjanmaru.


‣KOSTARIKA / PURA VIDA COSTA RICA

Avanturistična, nepozabna, preprosto čudovita je le nekaj besed, ki označujejo srednjeameriško državo Kostariko: deželo vulkanov in naravnih lepot. Costa Rica pomeni bogata obala in že Krištof Kolumb je vedel, kako poimenovati ta neoskrunjen raj na našem planetu, kjer se prepletajo različne pokrajine, mikroklime, čudovita flora in favna ... Država, ki se razteza med Atlantikom na vzhodu ter Tihim oceanom na zahodu je dežela z najbolj cvetočim eko-turizmom na svetu in njen največji ponos so zagotovo številni zaščiteni naravni parki, ki obsegajo kar tretjino države. Pura Vida Costa Rica!

Več o predavanjih na internetni strani: www.potopisna-predavanja.si