Ekskurzija po Pomurju


KULTURNO - ETNOLOŠKA EKSKURZIJA PO POMURJU
Ogled Ptujskega gradu z delovnimi listi
Ogled plavajočega Babičevega mlina na Muri
Ogled lončarske vasi v Filovcih (muzej)
Ogled tropskega vrta orhidej v Dobrovniku
Ogled Plečnikove cerkve v Bogojini
Tradicionalno kosilo ali pica

DALJŠI OPIS EKSKURZIJE
Odhod avtobusa bo v jutranjih urah izpred vaše šole, nato pa bo sledila prijetna vožnja do Ptuja. Na samem začetku naše ekskurzije po Pomurju bomo obiskali Ptujski grad, kjer nas bo lokalni vodnik popeljal v svet grajskega življenja. Skupaj si bomo ogledali grajske sobane, opremo in orožje, ki so ga nekoč uporabljali, pa stara glasbila, pustne maske (kurente),… da pa bo obisk gradu in z njim potovanje skozi stoletja tudi zabaven in poučen, bomo ob ogledu prejeli delovne liste, katere bomo skupaj tudi izpolnili.
Pot bomo nadaljevali proti Prekmurju, še pred tem pa se bomo ustavili ob reki Muri in si ogledali plavajoči Babičev mlin, v katerem se še vedno meljejo žita na tradicionalen način. Obrtniška namembnost mlina je zagotovo pomembna etnografska in tudi turistična znamenitost Prlekije, ki vsako leto privabi mnogo obiskovalcev. Nato se bomo zapeljali preko reke Mure in sledil bo ogled nekoč tipičnega lončarskega naselja Filovci, kjer nas bo lončarski mojster iz vasi poučil o spretnostih izdelave lončarskih izdelkov. Seveda bomo lahko kakšen izdelek tudi kupili za spomin. :)
Naše potepanje se bo nadaljevalo v naselju Dobrovnik, kjer si bomo ogledali čisto pravi tropski vrt. Poleg številnih orhidej si bomo ogledali še številne zanimive tropske in subtropske rastline iz celega sveta: ogledali si bomo kako rastejo vanilja, bombaž, pa kava, poper, papaja, avokado in številne druge rastline, katere vsakodnevno srečujemo, a jih ne poznamo dobro. Tropski vrt je visok šest metrov ter se razteza na več kot 400 m², po njem pa je speljana krožna pot, ki omogoča, da vse rastline vidimo čisto od blizu.
Po ogledu tropskega vrta se bomo zapeljali še do bližnje vasice Bogojine, kjer je zagotovo najpomembnejši objekt cerkev Gospodovega vnebohoda. Celotno zasnovo cerkve, v kateri so vidni etnografski elementi tega območja, si je zamislil slavni arhitekt Jože Plečnik. Če bomo imeli srečo, bomo vanjo lahko tudi pokukali.
Ob zaključku naše ekskurzije bomo že zagotovo krepko lačni in zato si bomo privoščili slastno pico ali pa kakšno lokalno specialiteto, nato pa se bomo počasi odpravili proti domu. Prihod domov bo v popoldanskih urah.

Učenci na izletu potrebujejo
Udobna oblačila in svinčnik za izpolnjevanje delovnih listov, pa na kakšen fotoaparat ne pozabiti. V primeru slabega vremena priporočamo vetrovko in dodatno obleko.

Cena izleta
Pošlji povpraševanje.

Splošno o programu
Iz naših nekajletnih izkušenj vemo, da imajo nekatere šole z avtobusnimi prevozniki sklenjene dogovore oz. pogodbe o sodelovanju, zato predlagamo, da si šole organizirate prevoze same in s tem pripomorete k nižjim stroškom izleta. Podpiramo namreč idejo o lokalnem povezovanju in podpiranju lokalnih ponudnikov storitev, ki jih morda že poznate in z njimi sodelujete. V primeru, da prevozov ne morete organizirati sami, vam pri tem lahko pomagamo tudi mi.
Za sklenitev osnovnega nezgodnega zavarovanja potrebujemo seznam udeležencev izleta, in sicer: ime in priimek, naslov prebivališča in rojstni datum. Potrjujemo, da bomo osebne podatke, ki nam jih boste posredovali, uporabili izključno za naše potrebe. Podatke bomo skrbno varovali ter z njimi ravnali v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Udeleženci morajo s seboj na izletu imeti veljavno zdravstveno izkaznico.

Dodatne možnosti za oblikovanje lastnega programa
* Možnost kosila v piceriji ali pravo tradicionalno kosilo, ogled slavnih šampanjskih kleti v Gornji Radgoni, ogled Otoka ljubezni in vožnja s splavom po Muri, ogled Bukovniškega jezera, gradu v Rakičanu, Gradu ...

Nazaj