Ekskurzija po dinarskokraški pokrajini


EKSKURZIJA PO DINARSKO-KRAŠKI POKRAJINI 
Ogled Županove jame – biser dolenjskega kraškega podzemlja
Zunanji ogled gradu Turjak
Kosilo
Ogled rojstnega kraja Primoža Trubarja (domačija, mlin in žaga)
Ogled izvira in slapov Krke
Ogled rojstnega kraja Josipa Jurčiča (ogled kratkega filma, domačije, čebelnjak s panjskimi končnicami, kozolec in Krjavljeva koča)
Odhod domov oz. po dogovoru

DALJŠI OPIS EKSKURZIJE
Ob dogovorjeni uri bo odhod avtobusa, nato pa bo sledila prijetna vožnja do Županove jame, ki se nahaja v bližini naselja Grosuplje. Kraška jama, katero je leta 1926 odkril župan Josip Perme, župan tedanje občine Šentjurij pri Grosupljem, je dolga 710 m in doseže globino 77 m. V uri, ki bo pred nami, si bomo z lokalnim vodnikom sprehodili čez številne podzemne dvorane, mimo številnih kraških pojavov in prepričani smo, da vam bodo pogledi na čudovite naravne pojave zagotovo ostali še dolgo v lepem spominu.
Pot bomo nadaljevali proti naselju Turjak, ki je poznan po gradu, imenovanem po svojih gospodarjih Auerspergih – grofih Turjaških. Prvič je bil grad omenjen že leta 1220, najbolj slaven predstavnik rodbine Auerspergov pa je bil Andrej Turjaški, ki je z vojsko leta 1593 premagal Turke pri Sisku; na Turjaku v spomin na to bitko prirejajo vsakoletne viteške igre.
V nadaljevanju se bomo najprej okrepčali s slastnim kosilom, nato pa bomo obiskali Trubarjevo domačijo, ki že 30 let predstavlja osrednjo točko ohranjanja spomina na Primoža Trubarja, očeta slovenskega jezika. Skupaj bomo obiskali Trubarjevo spominsko hišo z mlinom, žago na vodni pogon, galerijo Skedenj in Trubarjevo čitalnico, nato pa bomo naš izlet nadaljevali, do izvira reke Krke. Zaradi majhne višinske razlike med izvirom Krke in izlivom v Savo (le kakih 140 metrov), je tok Krke razmeroma počasen, kar omogoča, da se apnenec iz vode počasi odlaga na rečno dno in tvori značilne lehnjakove pragove, ki so se ponekod razvili v kar velika slapišča. Krka je med vsemi slovenskimi rekami znana tudi po tem, da je vsebnost karbonata v vodi izredno velika, zato nas vsa ta obilica lehnjaka niti ne sme presenetiti; ne pozabimo pa, da lehnjak nastaja tudi po več tisoč let, zato je ta naravna tvorba zanimivost že sama po sebi.
Ob dogovorjeni uri bomo obiskali še Jurčičevo domačijo na Muljavi. V prijazni dolenjski vasici je Josip Jurčič preživljal mladostna leta in pozneje v literarnih podobah ohranil utrip svojega časa in poteze ljudi. S svojimi deli je pisatelj postavil trdne temelje slovenskemu pripovedništvu; napisal je prvi slovenski roman Deseti brat, vrsto daljših pripovedi, prvo slovensko tragedijo Tugomer in vrsto kratkih proznih pripovedi. V približno eni uri si bomo z lokalnim vodnikom ogledali domačijo, ki je pravi etnografski muzej na prostem.

V bližnji gostilni si bomo lahko privoščili okusni sladoled (doplačilo), nato pa bomo počasi zaključili naš izlet. Sledila bo pa le še prijetna vožnja proti domu.

Učenci na izletu potrebujejo
Udobna oblačila, športne copate in na kakšno toplo oblačilo za obisk Županove jame ne pozabiti. V primeru slabega vremena predlagamo dodatno obleko.

Cena izleta
Pošlji povpraševanje.

Splošno o programu
Iz naših nekajletnih izkušenj vemo, da imajo nekatere šole z avtobusnimi prevozniki sklenjene dogovore oz. pogodbe o sodelovanju, zato predlagamo, da si šole organizirate prevoze same in s tem pripomorete k nižjim stroškom izleta. Podpiramo namreč idejo o lokalnem povezovanju in podpiranju lokalnih ponudnikov storitev, ki jih morda že poznate in z njimi sodelujete. V primeru, da prevozov ne morete organizirati sami, vam pri tem lahko pomagamo tudi mi.
Za sklenitev osnovnega nezgodnega zavarovanja potrebujemo seznam udeležencev izleta, in sicer: ime in priimek, naslov prebivališča in rojstni datum. Potrjujemo, da bomo osebne podatke, ki nam jih boste posredovali, uporabili izključno za naše potrebe. Podatke bomo skrbno varovali ter z njimi ravnali v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Udeleženci morajo s seboj na izletu imeti veljavno zdravstveno izkaznico.
Nazaj