Ekskurzija po Idrijskem in Cerkljanskem


NARAVOSLOVNO - TEHNIČNA EKSKURZIJA PO IDRIJSKEM IN CERKLJANSKEM
Ogled gradu Gewerkenegg z delovnimi listi
Ogled rudnika živega srebra
Tradicionalno kosilo ali pica

DALJŠI OPIS EKSKURZIJE
Odhod avtobusa bo v jutranjih urah izpred vaše šole, nato pa bo sledila prijetna vožnja do najstarejšega rudarskega mesta na slovenskem - Idrija. Naš prvi postanek bo namenjen obisku Muzeja Tehniške in industrijske dediščine, ki se nahaja v gradu Gewerkenegg. Lokalni turistični vodnik nam bo najprej razdelil delovne liste, nato pa si bomo skupaj ogledali stalno razstavo z naslovom: »Pet stoletij rudnika živega srebra in mesta Idrije«. Sprehodili se bomo skozi geološko zbirko z več kot 2.600 primerki fosilov, kamnin in mineralov, na koncu pa bomo obiskali še spominsko sobo pisatelja Franceta Bevka. 
Ura in pol nam bo v reševanju delovnih listov hitro minila, nato pa se bomo podali na izredno zanimivo pustolovščino - na obisk opuščenega rudnika živega srebra. Danes je nekdanji rudnik preurejen v enega najlepše urejenih muzejev rudarstva pri nas, Antonijev rov iz leta 1.500 pa velja celo za drugi najstarejši ohranjeni vhod v kakršenkoli rudnik v Evropi. Najprej si bomo ogledali multivzijsko predstavitev bogate zgodovine Idrije in rudarstva, nato pa se bomo pod vodstvom lokalnega vodnika preoblečeni v prava rudarska oblačila spustili v rudniške jaške in tako na izredno zanimiv način spoznali težko življenje rudarjev. 
Ker bomo po povratku na površje že krepko lačni, se bomo z avtobusom zapeljali še do bližnje gostilne, kjer nas bodo postregli s slastno pico ali pa kakšno pravo tradicionalno jedjo Cerkljanskega območja. Z lepimi vtisi in polnimi želodčki se bomo domov vrnili v popoldanskih urah.

Učenci na izletu potrebujejo
Udobna oblačila, športne copate in vetrovko, svinčnik za izpolnjevanje delovnih listov, pa na kakšen fotoaparat ne pozabiti. V primeru slabega vremena priporočamo dodatno obleko.

Cena izleta
Pošlji povpraševanje.

Splošno o programu
Iz naših nekajletnih izkušenj vemo, da imajo nekatere šole z avtobusnimi prevozniki sklenjene dogovore oz. pogodbe o sodelovanju, zato predlagamo, da si šole organizirate prevoze same in s tem pripomorete k nižjim stroškom izleta. Podpiramo namreč idejo o lokalnem povezovanju in podpiranju lokalnih ponudnikov storitev, ki jih morda že poznate in z njimi sodelujete. V primeru, da prevozov ne morete organizirati sami, vam pri tem lahko pomagamo tudi mi.
Za sklenitev osnovnega nezgodnega zavarovanja potrebujemo seznam udeležencev izleta, in sicer: ime in priimek, naslov prebivališča in rojstni datum. Potrjujemo, da bomo osebne podatke, ki nam jih boste posredovali, uporabili izključno za naše potrebe. Podatke bomo skrbno varovali ter z njimi ravnali v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Udeleženci morajo s seboj na izletu imeti veljavno zdravstveno izkaznico.

Dodatne možnosti za oblikovanje lastnega programa
* Možnost kosila v piceriji ali pravo tradicionalno kosilo, ogled rudarske hiše, Cerkljanskega muzeja, Divjega jezera, največjega lesenega vodnega kolesa v Evropi, vojne partizanske bolnice Franja ...

Nazaj