Ekskurzija po Ljubljani nekoliko drugače


EKSKURZIJA PO LJUBLJANI NEKOLIKO DRUGAČE
Ogled Plečnikovih Žal
Ogled Ljubljanskega gradu z vzpenjačo
Ogled t. i. Plečnikove Ljubljane
Ogled Hiše eksperimentov z delovnimi listi

DALJŠI OPIS EKSKURZIJE
Odhod avtobusa bo v jutranjih urah izpred vaše šole, nato pa bo sledila prijetna vožnja do Ljubljane. Ob dogovorjeni uri se bomo dobili na glavnem parkirišču pred Plečnikovimi Žalami v Ljubljani, nato pa se bomo skupaj z lokalnim vodnikom podali na eno urni ogled tega največjega slovenskega pokopališča. Pokopališče Žale je za slovensko kulturo izjemnega pomena. Zaradi svoje visoke kulturno zgodovinske in umetniške vrednosti je eno najlepših med evropskimi pokopališči, kar potrjuje tudi dejstvo, da je pokopališče januarja leta 2007 prejelo znak Evropska dediščina. Celotni prostor Plečnikovih Žal je pomemben tudi iz hortikulturnega vidika, saj bogata flora, ki zaokroža njihovo podobo, daje prostoru poseben estetski pomen, pokopališče pa je zaradi tega zanimivo v vseh letnih časih. Slavni arhitekt Jože Plečnik si je želel, da se ta del prostora poimenuje Vrt vseh svetih, toda mestni veljaki so ga preglasovali in določili staroslovansko besedo Žale, ki označuje grobišče oz. pokopališče. Plečnik si je prostor, kjer je kompleks kapelic, poimenovanih po zavetnikih ljubljanskih župnij, predstavljal kot prostor, kjer v ospredju naj ne bi bilo žalovanja, temveč le tolažba in krščansko upanje. Sprva se bomo sprehodili skozi veličasten slavolok, ki simbolično ločuje mesto mrtvih od mesta živih, nato pa bomo pot nadaljevali proti osrednjemu prostoru kompleksa. Ogledali si bomo nekaj poslovilnih kapel, ki so zgrajene po vzorih različnih tipov zgradb: od antičnih do bizantinskih, orientalskih ali njihovih kombinacij, nekaj med njimi je pa tudi povsem domišljijskih.
Po približno eno urnem ogledu se bomo vrnili nazaj na avtobus in se zapeljali do vznožja Ljubljanskega gradu. Z vzpenjačo se bomo povzpeli na grad, prehodili nekaj stopnic in si nato z grajskega stolpa ogledali Ljubljano še s ptičje perspektive. Ogledali si bomo tudi film Virtualni grad, nato pa se bomo počasi vrnili nazaj do vzpenjače in se po sestopu sprehodili še čez center Ljubljane. Ogledali si bomo t. i. Plečnikovo Ljubljano, ki je tako po idejni zasnovi, kot tudi po obsegu in kakovosti izvedenega, svetovni urbanistični in arhitekturni fenomen. Na poti bomo videli številne Plečnikove umetnine, kot so npr.: ureditev nabrežja Ljubljanice, Tržnico, Tromostovje, pa še marsikaj. Če boste želeli, si boste lahko privoščili tudi kepico najboljšega sladoleda v Ljubljani, nato pa se bomo sprehodili še na ogled Hiše eksperimentov, kjer so razstavljeni različni eksperimenti iz področij znanosti, tehnike in okolja. Eksperimenti so narejeni tako, da jih obiskovalci izvajajo sami, pri samostojnem raziskovanju in opravljanju poskusov pa se bomo učili resnic na »lastni koži«, saj smo prepričani, da je taka šola tudi najbolj učinkovita. Saj poznate Kitajski pregovor, ki pravi: »Slišal sem, pa sem pozabil. Videl sem, pa sem si zapomnil!« In tako smo tudi mi prepričani, da vam bo izlet po Ljubljani ostal v lepem spominu in da si boste kaj tudi zapomnili. :)  Nižjim razredom osnovne šole so lahko na voljo tudi delovni listi.
Če boste želeli, se lahko po zaključenih ogledih odpravimo še na kosilo: morda na najboljšo pico v Ljubljani ali pa v Mc Donald’s, nato pa bomo ob dogovorjeni uri zapustili Ljubljano in se domov vrnili v popoldanskih urah.

Učenci na izletu potrebujejo
Udobna oblačila, svinčnik za izpolnjevanje delovnih listov, pa na kakšen fotoaparat ne pozabiti. V primeru slabega vremena priporočamo vetrovko in dodatno obleko.

Cena izleta
Pošlji povpraševanje.

Splošno o programu
Iz naših nekajletnih izkušenj vemo, da imajo nekatere šole z avtobusnimi prevozniki sklenjene dogovore oz. pogodbe o sodelovanju, zato predlagamo, da si šole organizirate prevoze same in s tem pripomorete k nižjim stroškom izleta. Podpiramo namreč idejo o lokalnem povezovanju in podpiranju lokalnih ponudnikov storitev, ki jih morda že poznate in z njimi sodelujete. V primeru, da prevozov ne morete organizirati sami, vam pri tem lahko pomagamo tudi mi.
Za sklenitev osnovnega nezgodnega zavarovanja potrebujemo seznam udeležencev izleta, in sicer: ime in priimek, naslov prebivališča in rojstni datum. Potrjujemo, da bomo osebne podatke, ki nam jih boste posredovali, uporabili izključno za naše potrebe. Podatke bomo skrbno varovali ter z njimi ravnali v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Udeleženci morajo s seboj na izletu imeti veljavno zdravstveno izkaznico.

Dodatne možnosti za oblikovanje lastnega programa
* Obisk različnih muzejev in galerij: Slovenski šolski muzej, Moderna ali Narodna galerija, Hiša eksperimentov ..., možnost kosila v piceriji ali Mc Donald’s-u ...

Nazaj