Ekskurzija po Notranjski


EKSKURZIJA PO NOTRANJSKI
Jamski treking po Postojnski jami
Ogled muzeja Cerkniškega jezera
Kosilo v piceriji

DALJŠI OPIS EKSKURZIJE
Odhod avtobusa bo v jutranjih urah izpred vaše šole, nato pa bo sledila prijetna vožnja do najbolj obiskane slovenske jame - Postojnska jama. Pred vhodom v Postojnsko jamo nas bo prevzel lokalni vodnik, ki nas bo popeljal v manj obiskane jame Postojnskega jamskega sistema. Podali se bomo na čisto pravi jamski pohod oz. jamski treking in prepričani smo, da vam bodo trenutki drugačnega doživetja (za marsikoga že znanega podzemlja) v družbi sošolcev in v spremstvu učiteljev še dolgo ostali v lepem spominu. Ker se vnaprej pripravljen program izvaja po poteh, ki niso odprte za redni turistični ogled, priporočamo, da imate s seboj kakšno žepno svetilko. Naj omenimo še to, da bomo morali med potjo razlago vodnika pozorno poslušati, saj bomo le tako lahko kasneje pravilno izpolnili vprašanja na delovnem listu.
Po približno dveh urah raziskovanja jamskega sistema bomo imeli nekaj časa za malico, nato pa se bomo z avtobusom zapeljali še do Cerknice, kjer si bomo ogledali muzej Cerkniškega jezera. Lokalni vodnik nam bo za začetek razkazal maketo Cerkniškega jezera, ki prikazuje geografski in vodni sistem največjega nestalnega jezera v Sloveniji, ob strokovni razlagi, ki bo trajala približno 45 minut, pa boste izvedeli marsikaj zanimivega o nastajanju in presihanju Cerkniškega jezera. Prikaz vodnega sistema na maketi spremljajo celo tonski posnetki življenja ob jezeru, tako da boste lahko občutili vso naravo (ptice, druge živali,…) v sorazmerju z vodnim prikazom na maketi. Po izredno zanimivi predstavitvi bomo skupaj prisluhnili še 24 minutni multiviziji, ki nam bo predstavila Cerkniško jezero v štirih letnih časih, nato pa si bomo ogledali še etnološke zanimivosti območja: pripomočki za stari način ribolova, več vrst starih lesenih drsalk, čoln drevak ter pribor za rezanje in spravilo ledu ..., del zbirke pa tvorijo tudi male lesene makete, ki predstavljajo prevoz lesa, sena in živine preko jezera.
Da pa po »napornem dnevu« ne bomo ostali lačni, se bomo skupaj podali še v bližnjo restavracijo ali picerijo, se okrepčali in se tako v popoldanskih urah počasi vrnili domov.

Učenci na izletu potrebujejo
Udobna oblačila: priporočamo toplejša oblačila (vetrovko, toplo obutev), žepno svetilko, svinčnik za izpolnjevanje delovnih listov, pa na kakšen fotoaparat ne pozabiti. V primeru slabega vremena priporočamo dodatno obleko.

Cena izleta
Pošlji povpraševanje.

Splošno o programu
Iz naših nekajletnih izkušenj vemo, da imajo nekatere šole z avtobusnimi prevozniki sklenjene dogovore oz. pogodbe o sodelovanju, zato predlagamo, da si šole organizirate prevoze same in s tem pripomorete k nižjim stroškom izleta. Podpiramo namreč idejo o lokalnem povezovanju in podpiranju lokalnih ponudnikov storitev, ki jih morda že poznate in z njimi sodelujete. V primeru, da prevozov ne morete organizirati sami, vam pri tem lahko pomagamo tudi mi.
Za sklenitev osnovnega nezgodnega zavarovanja potrebujemo seznam udeležencev izleta, in sicer: ime in priimek, naslov prebivališča in rojstni datum. Potrjujemo, da bomo osebne podatke, ki nam jih boste posredovali, uporabili izključno za naše potrebe. Podatke bomo skrbno varovali ter z njimi ravnali v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Udeleženci morajo s seboj na izletu imeti veljavno zdravstveno izkaznico.

Dodatne možnosti za oblikovanje lastnega programa
*Ogled Predjamskega gradu, možnost kosila v piceriji ali pravo tradicionalno kosilo ...
 

Nazaj