Ekskurzija po Krasu


NARAVOSLOVNO - GEOGRAFSKA EKSKURZIJA PO KRASU
Ogled kraške vasice Štanjel in tematske poti
Ogled pršutarne v Kobjeglavi
Ogled Škocjanskih jam in učne poti z delovnimi listi

DALJŠI OPIS EKSKURZIJE
Odhod avtobusa bo v jutranjih urah izpred vaše šole, nato pa bo sledila prijetna vožnja do ljubke kraške vasice Štanjel. Zaradi prometno-geografske lege je bil Štanjel pomemben že od mlajše železne dobe, danes pa zagotovo velja za eno najlepših kraških vasic v Sloveniji. Gre za čudovito ohranjeno srednjeveško naselje, za katerega bi lahko trdili, da iz vsake fasade in pročelij hiš veje dih zgodovine. Tu nas bo prevzel lokalni vodnik in skupaj se bomo podali na urejeno tematsko pešpot, na kateri se bomo spoznali z življenjem Kraševcev, njihovo materialno in duhovno kulturo, ki se je v stoletjih izoblikovala s sožitjem neizprosne, a do določene mere udomačene narave. Pot ni zahtevna, a vseeno priporočamo športno obutev, saj ogled poteka večinoma po kolovozih. Po končanem ogledu se bomo lahko z avtobusom zapeljali do bližnje vasice Kobjeglava, kjer bomo obiskali klasično pršutarno. Sledil bo krajši vodeni izlet po pršutarni, na koncu pa bomo lahko ob kozarčku domačega soka poizkusili njihove priznane izdelke. 

Ko bodo želodčki napolnjeni s slastnimi kraškimi dobrotami, se bomo z avtobusom zapeljali še do Škocjanskih jam, za katere velja, da jim ni para na svetu. Zaradi svojega izjemnega pomena za svetovno naravno dediščino so bile leta 1986 vpisane v seznam pri Unescu. Najprej se bomo skupaj z lokalnim vodnikom sprehodili po Škocjanskih jamah, nato pa se bomo lahko podali še na krajšo učno pot, kjer bomo spoznavali kraške naravne pojave in kulturno dediščino. Pot nam bo v reševanju delovnih listov hitro minila, saj bomo s pomočjo praktičnih primerov izpolnjevali naloge in vprašanja.

Ker ogled Škocjanskih jam in ekskurzija po učni poti skupaj trajata okoli 3.30 min, se bomo s profesorji že predhodno dogovorili ali se bomo podali na ogled obeh znamenitosti ali pa samo ene. Odhod avtobusa nazaj proti domu bo ob dogovorjeni uri, domov pa se bomo vrnili v popoldanskih urah.

Učenci na izletu potrebujejo
Udobna oblačila, športne copate in vetrovko, svinčnik za izpolnjevanje delovnih listov, pa na kakšen fotoaparat ne pozabiti. V primeru slabega vremena priporočamo dodatno obleko.

Cena
Pošlji povpraševanje.

Splošno o programu
Iz naših nekajletnih izkušenj vemo, da imajo nekatere šole z avtobusnimi prevozniki sklenjene dogovore oz. pogodbe o sodelovanju, zato predlagamo, da si šole organizirate prevoze same in s tem pripomorete k nižjim stroškom izleta. Podpiramo namreč idejo o lokalnem povezovanju in podpiranju lokalnih ponudnikov storitev, ki jih morda že poznate in z njimi sodelujete. V primeru, da prevozov ne morete organizirati sami, vam pri tem lahko pomagamo tudi mi.
Za sklenitev osnovnega nezgodnega zavarovanja potrebujemo seznam udeležencev izleta, in sicer: ime in priimek, naslov prebivališča in rojstni datum. Potrjujemo, da bomo osebne podatke, ki nam jih boste posredovali, uporabili izključno za naše potrebe. Podatke bomo skrbno varovali ter z njimi ravnali v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.

Dodatne možnosti za oblikovanje lastnega programa
* Ogled klasične pršutarne v Kobjeglavi, možnost kosila v piceriji ali pravo tradicionalno kosilo ...

Nazaj