Beneška Slovenija


BENEŠKA SLOVENIJA
Ob dogovorjeni uri bo odhod avtobusa iz vašega kraja, nato pa bo sledila prijetna vožnja do Lipice, ki slovi po 400-letni tradiciji vzreje Lipicancev. Tu bomo imeli nekaj prostega čas za jutranjo kavico in krajši sprehod do nenavadne cerkvice, nato pa nas bo pot vodila preko nekdanjega mejnega prehoda Fernetiči v Italijo. Sprva se bomo podali do čudovitega, z marmorjem obdanega gradu Miramare, katerega si bomo tudi sami ogledali. Grad leži tik nad samim morjem v prelepo urejenem parku, v samem gradu pa sta nekoč svoje »ljubezensko gnezdo« imela Maksimilijan Habsburški in Charlotta Belgijska. Pot bomo nadaljevali ob Tržaškem zalivu, prečkali bomo reko Sočo, ustavili pa se bomo v zgodovinsko zelo pomembnem Ogleju - ustanovili so ga Rimljani, v 4. stoletju pa je postal sedež škofije, h kateri so spadali tudi naši kraji. Skupaj si bomo pogledali znamenito baziliko, ki hrani mozaična tla iz 4. stoletja - največji ter najlepši starokrščanski talni mozaik na tem koncu sveta. Da pa si ves dan ne bomo samo ogledovali, bomo na poti naredili tudi krajši postanek v zanimivem nakupovalnem središču, nato pa bomo pot nadaljevali po obsežni furlanski nižini do Čedada (Cividale del Friuli). Mesto je zasnoval že Julij Cezar, hkrati pa je bilo mesto središče Furlanije vse do 17. stoletja, ko je to vlogo prevzel Videm. Skupaj se bomo sprehodili po samem mestu in si pogledali nekatere znamenitosti: mestno hišo, stolnico, Tempietto longobardo, »hudičev most« ... Čez italijanska Brda se bomo odpeljali do Goriških Brd, kjer si bomo na kmečkem turizmu z vinsko kletjo privoščili okusno večerjo, nato pa se bomo mimo Postojne vrnili nazaj domov. Prihod na izhodiščno mesto je predviden v večernih urah.

Cena izleta: pošlji povpraševanje.

Cena vključuje: vstopnino za ogled gradu Miramare in vstopnino v baziliko v Ogleju, večerjo brez pijače v restavraciji v Goriških Brdih, turističnega vodnika, organizacijo izleta, osnovno nezgodno zavarovanje in DDV.

Na izletu potrebujete: udobna oblačila in športno obutev, pa na kakšen fotoaparat ne pozabiti. V primeru slabega vremena priporočamo vetrovko in dodatno obleko.

Odhod: po dogovoru / 1 dan.

Splošno o programu: pridružujemo si pravico do spremembe vrstnega reda ogledov. Za sklenitev osnovnega nezgodnega zavarovanja potrebujemo seznam udeležencev izleta, in sicer: ime in priimek, naslov prebivališča in rojstni datum. Potrjujemo, da bomo osebne podatke, ki nam jih boste posredovali, uporabili izključno za naše potrebe. Podatke bomo skrbno varovali ter z njimi ravnali v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.
Iz naših nekajletnih izkušenj vemo, da imajo nekatere šole z avtobusnimi prevozniki sklenjene dogovore oz. pogodbe o sodelovanju, zato predlagamo, da si šole organizirate prevoze same in s tem pripomorete k nižjim stroškom izleta. Podpiramo namreč idejo o lokalnem povezovanju in podpiranju lokalnih ponudnikov storitev, ki jih morda že poznate in z njimi sodelujete. V primeru, da prevozov ne morete organizirati sami, vam pri tem lahko pomagamo tudi mi.

Življenje je ena sama pustolovščina; hvala, ker jo delite tudi z nami.

Nazaj