Milano


MILANO
Milano velja za pomembno mesto visoke italijanske kulture s posebnim življenjskim utripom in slogom, kjer si bogata preteklost in vznemirljiva sedanjost podajata roki. Mesto je bilo nekoč najbogatejše v Avstrijskem imperiju, danes pa slovi kot finančna in gospodarska prestolnica severne Italije, pravijo pa mu tudi mesto mode in nogometa. Naj omenimo le nekaj vrhuncev ogleda Milana: veličasten trg Piazza Duomo z istoimensko stolnico, ki velja za največjo gotsko mojstrovino v celi državi, galerija Vittorio Emanuele, kjer se vrstijo najlepše modne trgovine v Milanu, morda najpomembnejša operna hiša na svetu, Teatro alla Scala, grad Sforzesco, ki je bil zgrajen v 15. stoletju, pa dominikanski samostan ob cerkvi Santa Maria delle Garzie, kjer se nahaja poznana slika Leonarda de Vincija, in sicer Zadnja večerja, stadion San Siro di Milano, na katerem svoje domače tekme igra nogometni klub Milan, pa galerija Pinacoteca di Brera, ki hrani pomembnejšo zbirko italijansko slikarskih del …

1. dan: Slovenija - Milano
Zgodaj zjutraj bo odhod avtobusa iz dogovorjenega mesta, nato pa bo sledila prijetna vožnja proti severni Italiji, mimo Benetk, Padove, Vicenze in Verone, vse do Milana oz. prestolnice Lombardije. Milano velja za pomembno mesto visoke italijanske kulture s posebnim življenjskim utripom in slogom, kjer si bogata preteklost in vznemirljiva sedanjost podajata roki. Mesto je bilo nekoč najbogatejše v Avstrijskem imperiju, danes pa slovi kot finančna in gospodarska prestolnica severne Italije, pravijo pa mu tudi mesto mode in nogometa. Ogled elegantnega mesta bomo pričeli na veličastnem trgu Piazza Duomo z istoimensko stolnico, ki velja za največjo gotsko mojstrovino v celi državi in tretjo največjo cerkev v Evropi, katere gradnja je potekala več kot 500 let. Sledil bo sprehod pod arkadami galerije Vittorio Emanuele, kjer se vrstijo najlepše modne trgovine, ki so prava paša za oči. Ogled bomo nato nadaljevali mimo morda najpomembnejše operne hiše na svetu, Teatro alla Scala, nato pa se bomo sprehodili še do gradu Sforzesco, ki je bil zgrajen v 15. stoletju in katerega so dekorirali številni umetniki, med drugim tudi Leonardo de Vinci (ogled od zunaj). Za zaključek našega današnjega ogleda se bomo lahko sprehodili še do dominikanskega samostana ob cerkvi Santa Maria delle Garzie, kjer se nahaja poznana slika Leonarda de Vincija, in sicer Zadnja večerja. Leonardo je skušal »Zadnjo večerjo« naslikati z mešanico olja in tempere, vendar se slika ni mogla upreti vlagi, ki se je nabirala, in se je po koščkih luščila s stene. Freska dandanes velja za de Vincijevo najpomembnejše delo iz njegovega milanskega obdobja.
Ob dogovorjeni uri se bomo z našim avtobusom zapeljali do hotela, kjer se bomo najprej okrepčali z večerjo, nato pa bo sledila nastanitev. 

2. dan: Milano - Sirmione - Slovenija 
Po zajtrku se bomo ponovno zapeljali v Milano, in sicer si bomo za začetek ogledali slavni stadion San Siro di Milano, na katerem svoje domače tekme igra nogometni klub Milan in kateri sprejme kar 85.700 gledalcev. Po ogledu slavnega stadiona se bomo podali še na ogled galerije Pinacoteca di Brera, ki hrani pomembnejšo zbirko italijansko slikarskih del, nato pa bomo obiskali še planetarij, ki velja za največjega in najbolj pomembnega v Italiji. Počasi bomo zapustili Milano in se z avtobusom začeli vračati proti domu. Na poti se bomo ustavili še na polotoku Sirmione, na katerem se nahaja istoimensko mestece Sirmione. 4 kilometre dolg polotok na južni obali Gardskega jezera je poznan po srednjeveškem gradu Scaligera in termalni vodi, ki na površje privre s temperaturo 69 °C. Peš se bomo sprehodili po starem delu mesta, se lahko prepričali, zakaj mesto živi od turizma, si morda privoščili kepico okusnega italijanskega sladoleda, namočili utrujene noge v vodo jezera ...
Ob dogovorjeni uri bomo z avtobusom pot nadaljevali proti Sloveniji, predviden prihod na izhodiščno mesto pa je v večernih urah. 

Cena izleta: pošlji povpraševanje.

Na potovanju potrebujete: udobna oblačila in športno obutev, pa na kakšen fotoaparat ne pozabiti. V primeru slabega vremena priporočamo vetrovko in dodatno obleko.

Splošno o programu: pridružujemo si pravico do spremembe vrstnega reda ogledov. Za sklenitev osnovnega nezgodnega zavarovanja potrebujemo seznam udeležencev izleta, in sicer: ime in priimek, naslov prebivališča in rojstni datum. Potrjujemo, da bomo osebne podatke, ki nam jih boste posredovali, uporabili izključno za naše potrebe. Podatke bomo skrbno varovali ter z njimi ravnali v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Udeleženci morajo s seboj na potovanju imeti veljavno osebno izkaznico ali potni list in zdravstveno izkaznico.

Življenje je ena sama pustolovščina; hvala, ker jo delite tudi z nami.

Nazaj