Plezanje v Triglavski steni


PLEZANJE V SEVERNI TRIGLAVSKI STENI
Mogočna Triglavska severna stena je ena najmogočnejših sten v Alpah, hkrati pa je tudi simbol plezanja v naših gorah, saj je visoka preko 1.000 m, v širino meri pa več kot 2.000 m. Iz Aljaževega doma v Vratih daje s svojo mogočnostjo občutek nepreplezljivosti, a vendar jo je prav po Slovenski smeri že leta 1890 preplezal trentarski lovec Janez Berginc in to povsem sam in brez varovanja. Stena, kot v alpinističnem žargonu rečemo Triglavski severni steni, v vsej svoji širini ne skriva le težkih smeri in prehodov, temveč ponuja tudi uživaške in ne preveč zahtevne gorniško alpinistične ture. Poleg Slovenske in Nemške smeri obstaja v steni še vsaj 100 različnih smeri in njihovih različic, a najbolj znana gre zagotovo po Čopovem stebru, ki velja za ponos slovenskega alpinizma.

Slovenska smer
Slovenska smer poteka v levem delu stene in ponuja tehnično najlažji prehod čez severno steno Triglava. Težave se gibljejo med I. in II. težavnostno stopnjo, na nekaterih delih pa je težavnost tudi III. stopnje. Kot se za klasično smer spodobi, je v smeri možnih več variant, katerih izbiro lahko prikrojimo posameznemu gostu glede na njegovo zahtevo oz. zmožnost.

Nemška smer / kratka
Tudi Nemška smer poteka v levem delu stene in ponuja tehnično nekoliko težji prehod čez severno steno Triglava. Težave se gibljejo med II. in III. težavnostno stopnjo, na nekaterih delih pa posežemo tudi po IV. stopnji, hkrati pa je smer tudi daljša od Slovenske. Tura je primerna za izkušene gornike z dobro kondicijo, zaželene so predhodne izkušnje s plezanjem.

Cena: pošlji povpraševanje.

Cena vključuje: strokovno vodenje izkušenega alpinističnega inštruktorja in organizacijo, izposojo plezalnega pasu, čelade in vrvi ter ostale plezalne opreme.

Na izletu potrebujete: dobro planinsko opremo za visokogorje, in sicer planinske čevlje, vetrovko, kapo, rokavice, zaščitna očala in sončno kremo, oblačila za preobleči, kakšno toplo oblačilo, prvo pomoč in kakšno lučko (čelka). Priporočamo še palice, malico in brezalkoholno pijačo, za vse ostalo poskrbimo mi. Hrana, pijača ter prevoz so v lastni režiji.

Odhod: po dogovoru med poletnimi vikendi / 1 dan. Prosimo vas, da se na turo prijavite vsaj 14 dni pred odhodom.

Splošno o programu: tura je fizično zahtevna in je namenjena le tistim z dobro kondicijo in nekaj smisla za gorništvo. Plezalne ture se lahko udeležijo vsi, ki so zdravstveno in kondicijsko sposobni: pred prijavo je potrebno oceniti zdravstveno stanje in kondicijsko sposobnost posameznika. Da pa ne bo dolgčas, lahko v smeri vodimo po dve osebi hkrati. Plezalne ture se vsak udeleži na lastno odgovornost!
Plezanje v Slovenski oz. Nemški smeri je primerno za tiste z dobro kondicijo in nekaj smisla za gorništvo. Primerno je tudi za vse, ki bi v sebi resnično želeli občutiti pravi adrenalin in za tiste, ki imajo radi dobro družbo, avanturizem, divjo naravo ... :)

* Poleg krajših izletov ponujamo tudi daljša potovanja po svetu; popeljemo vas po poti Camino de Compostela, na Islandijo, v Romunijo, Grčijo in Albanijo, Armenijo in Gruzijo, po Transibirski železnici, ob Altaj in Bajkalsko jezero, v Osrednjo Azijo, Pakistan, Kitajsko, Nepal, Tibet, Butan, v Argentino in Čile, Kostariko … in še marsikam … Več o programih tudi na naši internetni strani: Potovanja Lama ...

Življenje je ena sama pustolovščina; hvala, ker jo delite tudi z nami.

Nazaj